Yenidoğan Çetesi Davasında 7. Gün: “Basınla Kamuoyu Yanıltıldı, Masumiyetimiz İhlal Edildi”

Bebek ölümleriyle gündeme gelen Yenidoğan Çetesi davasında sanık avukatları, kamuoyu baskısıyla yargı sürecinin etkilendiğini öne sürdü. Mahkeme ara karar öncesi 2 saatlik duruşma arası verdi.

İstanbul’da bebekleri anlaşmalı hastanelere yönlendirerek haksız kazanç sağladığı ve ihmaller sonucu ölümlerine neden olduğu iddia edilen Yenidoğan Çetesi davasında 4. duruşmanın 7. günü tamamlandı. 58 sanığın yargılandığı davada, 29’u tutuklu sanığın avukatları savunmalarını sundu. Duruşma sonrası mahkeme heyeti ara karar öncesi 2 saatlik ara verdi.

"Bu Dosya Basın Baskısıyla Buraya Geldi"

Reyap Hastanesi hemşiresi tutuklu sanık Sümeyye Nur Taşçı’nın avukatı, somut delil olmadığını savunarak,

"Birleşen dosya yönünden alınmış olan tanık beyanlarında müvekkil aleyhine bir konu bulunmamaktadır. Duruşma savcının tutukluluk halinin devamı yönündeki talebine katılmıyoruz. Taşçı, dosya kapsamında tek somut delil olarak kabul edilen ve yasadışı şekilde ele geçirilen tape kayıtları yüzünden tutukludur. Bu durumu kabul etmiyoruz. Teknik ve fiziki takiple her şey ortadayken bir örgütten bahsedilemez. Dosya bu aşamaya kamuoyu baskısıyla geldi. Basın yoluyla yalan yanlış bilgiler sızdırıldı ve insanlar yanlış bilgilendirildi. Burada bulunan tüm sanıkların masumiyet karineleri dava sonuçlanmadan ihlal edildi. Müvekkilim, hangi eylemi işlediyse bilelim, ona göre savunma yapayım. Biz avukatlar savunma yapmakta zorlanıyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun zarara uğratılması müvekkil yönünden iddianamede yer almamaktadır. Taşçı’nın kredi borcu dışında bir geliri yok. Borçlarla boğulmuş durumdadır. Tahliyesini talep ediyoruz" diyerek tahliye talebinde bulundu.

"Opara Bebeğin Yaşaması İçin Mücadele Verdi"

Birinci Hastanesi hemşiresi tutuklu sanık Tuğçe Toptemel’in avukatı da, Toptemel’in tape kayıtlarında toplumda infial yaratacak hiçbir konuşması olmadığını savundu. 

"Varsa bir suçu ceza alsın sanık ama dosya kapsamında görünüyor ki böyle bir durum yok. Toptemel’in tape kayıtlarında toplumun sinir uçlarına dokunan bir tepe kaydı yok. Ayrıca, Toptemel’in diğer sanıklarla bağlantısı da yok. Toptemel, Opara bebeğin yaşaması için elinden ne geliyorsa yapmıştır. Hakan Doğukan Taşçı, doktor talimatı olmadan ilaç tedavisine başlamıştır. Taşçı’nın, ‘benim bilgim yok’ şeklindeki savunmasına itibar edilmemelidir. Alanda 7 kişi var, kimse bebeğin öldüğünü fark etmemiş. Taşçı, bebek gece öldü diyor. Niye kimseye sormamış. Şeyhmus Çelik ‘ben bebeği görmedim’ diyor. Opara bebek Birinci Hastanesi’ne geldiğinde Şeymuş Çelik’in alanda olması gerekirken alanda yoktur. Uzman görüşünde bu suç atfedilmemiştir. Müvekkilimin adı savcı tehdit hadisesinde kullanıldı. Müvekkilimiz Opara bebeğin yaşaması için yapması gereken her şeyi yapmıştır. Diğer sanıklar benim müvekkilime ‘hayır sen yapmadın’ diyemiyorlar. Bu nedenle kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi suçuyla ilgili konuşmanın anlamı yok. Maddi gerçekten kaçmıyoruz. Müvekkilimin 9 aydır tutuklu kalması kabul edilemez. Adli kontrol tedbiriyle tahliyesini talep ediyoruz" diyerek adli kontrolle tahliye istedi.

Dava 58 Sanıklı Dev Dosyaya Dönüştü

Yenidoğan Çetesi’ne yönelik ikinci dalga operasyon sonrası ana dosyayla birleştirilen yeni iddianameyle birlikte sanık sayısı 58'e yükselmiş, suçlamalar arasında örgütlü suçlar, ihmali davranışla ölüme sebebiyet ve dolandırıcılık gibi başlıklar yer almıştı.

Duruşmaya, mahkeme heyetinin ara karar açıklamasından önce 2 saatlik ara verildi.

İLGİLİ HABERLER