Medya TV Dünya Soyu Tükenen 'Ulu Kurt' (Dire Wolf) Yavruları Hayata Döndü

Soyu Tükenen 'Ulu Kurt' (Dire Wolf) Yavruları Hayata Döndü

Colossal Biosciences, genetiği değiştirilmiş 'ulu kurt' yavrularını hayata döndürdü. Ancak uzmanlar, bu türlerin doğadaki ekolojik rollerini üstlenemeyeceğini belirtiyor.

Colossal Biosciences adlı biyoteknoloji şirketi, ulu kurt (dire wolf) olarak bilinen, yaklaşık 10.000 yıl önce tükenen türün genetik olarak yeniden yaratıldığını duyurdu. Şirketin geliştirdiği üç yavru, ABD’de gizli bir güvenlik alanında koşuyor, uyuyor ve uluyor. Genetiği değiştirilmiş bu yavrular, Romulus, Remus ve Khaleesi olarak adlandırıldı.

Yaşları üç ila altı ay arasında değişen bu yavrular, 36 kilogram ağırlığındalar ve büyüdüklerinde 63 kiloya kadar çıkmaları bekleniyor. Yetişkinliklerinde ise, günümüzdeki gri kurttan çok daha büyük olmaları bekleniyor.

CRISPR Teknolojisi ile Genetik Değişim

Colossal Biosciences bilim insanları, antik DNA örnekleri üzerinden yaptıkları çalışmalarla ulu kurtların genetik özelliklerini keşfetti. Araştırmacılar, Ohio’daki 13.000 yıllık bir diş ve Idaho’daki 72.000 yıllık kafatası parçası gibi fosil bulgularını inceledi. Ardından, gri kurtlardan alınan kan hücreleri, CRISPR gen düzenleme teknolojisi ile 20 farklı genetik noktada değiştirildi. Bu genetik materyal, evcil bir köpeğin yumurta hücresine aktarıldı ve gelişen embriyolar taşıyıcı annelere yerleştirildi. 62 gün sonra yavrular dünyaya geldi.

Ulu Kurtlar, Eski Ekolojik Rollerini Üstlenemeyecek

Fiziksel olarak genç bir ulu kurda benzeyen bu yavrular, Colossal’ın hayvan bakım uzmanı Matt James’in açıklamalarına göre, doğada vahşi ulu kurdun sahip olduğu darbe indirme becerisini öğrenemeyecekler. Bunun nedeni, vahşi bir ulu kurdun davranışlarını gözlemleyerek öğrenme şanslarının olmamasıdır. Yine de bu gelişme, soyu tükenmiş türleri hayata döndürme adına önemli bir adım olarak görülüyor.

Kırmızı Kurtların Klonlanması ve Koruma Çabaları

Colossal, aynı zamanda güneydoğu ABD'deki kırmızı kurt popülasyonundan alınan kan örnekleriyle dört kırmızı kurdun klonlandığını duyurdu. Bu adım, kritik derecede tehlikeye girmiş kırmızı kurt popülasyonunun genetik çeşitliliğini artırmayı ve türün yok olmasının önüne geçmeyi hedefliyor.

Montana Üniversitesi’nden vahşi yaşam uzmanı Christopher Preston, bu teknolojinin, türlerin korunmasında kullanılabileceğini belirtiyor. Çünkü, bu yöntemle hayvan klonlama, diğer tekniklere göre daha az müdahaleci.

Buffalo Üniversitesi’nden biyolog Vincent Lynch, ulu kurtların tam anlamıyla diriltilemediğini ve geçmişi tamamen geri getirme çabalarının sınırları olduğunu vurguladı. Lynch, bu türlerin doğadaki ekolojik işlevlerini yeniden üstlenmesinin imkansız olduğunu ve mevcut çevresel koşulların artık o işlevi yerine getiremeyeceğini belirtti.

Colossal CEO’su Ben Lamm, Mart ayında, ABD İçişleri Bakanlığı yetkilileriyle bu projeyi tartışmak üzere bir araya geldiklerini ifade etti. İçişleri Bakanı Doug Burgum, bu projeyi ‘bilimsel harikalarla dolu heyecan verici bir yeni dönem’ olarak nitelendirdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *