Medya TV Galeriler Ekonomi Mevduat Faizi 52 Ay Sonra Enflasyonu Geçti! Kazandıran Tek Yatırım Aracı Oldu

Mevduat Faizi 52 Ay Sonra Enflasyonu Geçti! Kazandıran Tek Yatırım Aracı Oldu

Mevduat faizi, 52 ay sonra ilk kez enflasyonun üzerinde reel getiri sağladı. Mart ayında yıllık bazda yüzde 39,18 getiri sunan mevduat, yatırımcısına kazandıran tek finansal araç oldu.

Mevduat Faizi 52 Ay Sonra Enflasyonu Geçti! Kazandıran Tek Yatırım Aracı Oldu 1

Mart Ayında Mevduat, Tüm Yatırım Araçlarını Geride Bıraktı

Türkiye ekonomisinde dikkat çekici bir gelişme yaşandı: 2020 yılının Ekim ayından bu yana ilk kez, mart ayında mevduat faizi enflasyonun üzerinde getiri sağladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, brüt mevduat faizi yıllık bazda yüzde 39,18’e ulaşırken, tüketici enflasyonu (TÜFE) dikkate alındığında yüzde 0,78 oranında reel kazanç sundu.

Bu performansla, mevduat faizi 52 aylık aranın ardından yatırımcısına enflasyon karşısında net kazanç sağlayan tek finansal enstrüman oldu. Aynı dönemde devlet iç borçlanma senetleri (DİBS), döviz ve hisse senetleri gibi diğer yatırım araçları ise yatırımcısına reel bazda kaybettirdi. DİBS’te yüzde 5,05, dolarda yüzde 16,14, avroda yüzde 16,65 ve BIST 100 endeksinde yüzde 18,35 oranında reel kayıplar yaşandı.

1 / 2
Mevduat Faizi 52 Ay Sonra Enflasyonu Geçti! Kazandıran Tek Yatırım Aracı Oldu 2

Ekonomi Yönetiminin Stratejisi: TL’ye Dönüş Teşvik Edildi

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eren Çaşkurlu, bu gelişmenin arkasında ekonomi yönetiminin uyguladığı stratejinin etkili olduğunu belirtti. Enflasyonla mücadele programının etkilerinin TÜFE üzerinde görülmeye başlandığını söyleyen Çaşkurlu, iç ve dış ekonomik gelişmeler doğrultusunda yatırımcıların döviz ve altın gibi güvenli limanlardan Türk lirasına yönlendirildiğini ifade etti.

Çaşkurlu, "TCMB ve BDDK’nın uyumlu adımlarıyla bankalar, yüksek mevduat faizleri aracılığıyla fon toplamaya başladı. Bu da mevduatın cazibesini artırdı" değerlendirmesinde bulundu.

Reel Getiride Stopaj Etkisi Azaldı

Mart ayında mevduatın, stopaja rağmen reel getiride kalmasının yatırımcı açısından olumlu bir sinyal olduğuna işaret eden Çaşkurlu, bu gelişmenin sürekliliği açısından ikinci çeyrek sonunda yeni bir değerlendirme yapılmasının önemine dikkat çekti.

Yatırımcı açısından önemli bir kırılma noktası olarak öne çıkan bu gelişme, aynı zamanda Türk lirasına olan güvenin yeniden tesis edilmesinde de önemli bir rol oynuyor.

2 / 2
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *