
Trump Yönetimi'nden Sert Adım
ABD Başkanı Donald Trump’ın danışmanı Leavitt’in Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, Çin’e uygulanacak olan yeni tarifelere dair net tarih verildi. Buna göre, yüzde 50 oranındaki ek tarife 9 Nisan yerel saatle 00.01’de devreye girecek.
Trump’ın 2 Nisan’da açıkladığı ilk tarife listesinde Çin’e yönelik ithalat vergileri yüzde 34 olarak duyurulmuştu. Bu oran, Şubat ve Mart aylarında sırasıyla yüzde 10 ve yüzde 20 olarak uygulamaya konulmuştu. Son gelişmelerle birlikte toplam tarife oranı yüzde 104'e ulaştı.
“Amerika Yumruk Yediğinde Karşılığını Daha Sert Verir”
Leavitt, yaptığı açıklamada Çin'in ABD ile ticaret anlaşması yapmak zorunda olduğunu savunarak, "Amerika yumruk yediğinde, Başkan daha sert karşılık verir. Bu yüzden Çin’e yönelik yüzde 104 oranındaki tarifeler bu gece yarısı yürürlüğe girecek." ifadelerini kullandı.
Danışman, Çin’in anlaşma yapmak istediğini ancak süreci nasıl başlatacağı konusunda kararsız olduğunu öne sürdü. Eğer Çin’den böyle bir girişim gelirse, Trump’ın bu süreçte "son derece nazik" davranacağı belirtildi.

70’e Yakın Ülke Müzakere İçin Başvurdu
Leavitt’in dikkat çeken bir diğer açıklaması ise, yalnızca Çin’i değil küresel ekonomideki diğer aktörleri de ilgilendiriyor. Leavitt, 2 Nisan’dan bu yana yaklaşık 70 ülkenin ABD ile müzakerelere başlamak için Beyaz Saray’a başvurduğunu dile getirdi. "Ülkeler adil olmayan ticaret uygulamalarını düzeltmek ve pazarlarını ülkemize serbestçe açmak için adeta birbirleriyle yarışıyor." dedi.
Çin’den Anında Karşılık Gelmişti
ABD’nin ilk tarife artışına Çin, aynı oran olan yüzde 34 ile yanıt vermişti. Bu karşılıklı adımlar ticaret savaşının şiddetini artırırken, Trump yönetimi Çin’in misillemelerine ek olarak yüzde 50 daha vergi uygulanacağını açıklamıştı.

Küresel Piyasalar İçin Ne Anlama Geliyor?
Bu gelişme, özellikle teknoloji ve sanayi sektörlerinde yoğun ithalata dayalı çalışan şirketler için maliyet artışını beraberinde getirecek. Öte yandan, iki ülke arasındaki gerilim finans piyasalarında dalgalanmaları da tetikleyebilir. Uzmanlar, ABD’nin ticaret stratejisinin kısa vadede siyasi bir kazanım hedeflediğini ancak uzun vadede küresel tedarik zincirlerini bozabileceğini ifade ediyor.