Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kütahya'da yapımı tamamlanan Adliye Sarayı'nın açılış töreninde önemli açıklamalarda bulundu. Tunç, Türkiye’nin adalet sistemindeki gelişmeleri ve dijitalleşmeyle sağlanan verimlilik artışını vurgulayarak, modern adliye binaları, artan insan kaynağı ve teknolojik dönüşümle adalet sisteminde devrim niteliğinde ilerlemeler kaydedildiğini belirtti.
Türkiye'deki Müstakil Adalet Binası Sayısı 382'ye Yükseldi
Yeni Adliye Sarayı'nın açılışıyla birlikte Türkiye'deki müstakil adalet sarayı sayısı 382'ye yükseldi. Bakan Tunç, 2002 yılında yalnızca 78 adalet binası olduğunu hatırlatarak, o dönemde adalet hizmetlerinin apartman dairelerinde verildiğini ve avukatlardan fotokopi kâğıdı istendiğini belirtti. Bugün gelinen noktada ise vatandaşların çağdaş ve teknolojik altyapı ile hizmet alabildiğini ifade etti.

Adalet Sisteminin Dijitalleşmesiyle Hız ve Verimlilik Artıyor
UYAP sistemi, elektronik duruşmalar ve elektronik tebligat uygulamaları sayesinde adalet sisteminin dijitalleşmesi ile zaman ve maliyet açısından önemli kazançlar elde edildiğini belirten Bakan Tunç, 276 milyon elektronik tebligat gönderildiğini söyledi. Bu sistemin, hem çevreye hem de devletin bütçesine büyük katkı sağladığını vurguladı.
Hâkim ve Savcı Sayısında Büyük Artış
Bakan Tunç, 2002 yılında 9.349 olan hâkim ve savcı sayısının bugün 25.695’e ulaştığını açıkladı. Sadece son iki yılda 3.369 yeni hâkim ve savcının göreve başladığını belirten Tunç, hâkim-savcı yardımcılığı sistemine geçileceğini ve daha nitelikli bir yargı kadrosu oluşturulacağını duyurdu.
Yargı süreçlerini hızlandırmak adına son bir yılda 2.623 yeni adli ve idari mahkeme kurulduğunu ve toplam mahkeme sayısının 8.632'ye çıktığını belirten Bakan Tunç, ihtisaslaşma ile yargının daha etkin çalışacağını söyledi. Bu adımların adaletin daha hızlı ve doğru bir şekilde sağlanmasına katkı sağlayacağı ifade edildi.
Hukuk Eğitimi ve Arabuluculukta Yeni Düzenlemeler
Hukuk fakültelerine giriş için başarı sıralaması şartı getirilirken, ikinci öğretimin kaldırılacağı ve meslek lisesinden geçişlerin sonlandırılacağı açıklandı. Bu düzenlemeler, hukuk eğitim kalitesinin artırılması adına atılan önemli adımlar olarak değerlendirildi.

Bakan Tunç ayrıca, 2013'te başlayan arabuluculuk sisteminin bugüne kadar 7 milyon dosyada uygulandığını ve 4.5 milyon dosyada uzlaşma sağlandığını açıkladı. Sistem, %65 başarı oranına ulaşarak adaletin daha hızlı bir şekilde sağlanmasına katkı sunmuş durumda.
Kütahya Adalet Sarayı'nın açılışı, Bakan Tunç'un kurdele kesme töreninin ardından gerçekleştirildi. Açılışın ardından Bakan Tunç ve protokol üyeleri, modern altyapıya sahip yeni binayı gezerek, yapının sunduğu imkanları inceledi.