Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin çevreci ve sürdürülebilir ulaşım sistemlerine geçişinde tarihi bir eşik olan “Ulaşımda Net Sıfır Emisyon Yol Haritası” projesinin tanıtımında konuştu. İklim kriziyle mücadelede öncü bir misyon üstlendiklerini belirten Uraloğlu, 2053 yılına kadar sera gazı emisyonlarını sıfıra indirme hedefini yineledi.
“Ulaşım sektörü, insanlığın gelişiminde her zaman belirleyici rol oynadı. Ancak artık bu rol, sadece erişimle sınırlı değil; sürdürülebilirlik ve çevresel sorumlulukla da tanımlanıyor,” diyen Bakan Uraloğlu, küresel emisyonlar içerisinde ulaştırma sektörünün önemli bir paya sahip olduğuna dikkat çekti.
“2053 Hedefimiz Sıfır Karbon”
Konuşmasında Paris Anlaşması’na taraf olunmasının ardından hız kazanan çevreci dönüşüm çalışmalarına değinen Uraloğlu, “Bu sadece çevre için değil, ekonomik kalkınma ve toplumsal refah için de zorunluluktur. Kurumsal karbon ayak izini hesaplayan ilk kamu kurumu olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.
Bakanlık olarak Avrupa Birliği ile mali işbirliği çerçevesinde başlattıkları projeyle, tüm ulaşım modlarını kapsayan kapsamlı bir emisyon azaltım modeli oluşturacaklarını belirtti.
Karbon Ayak İzini Azaltan Dev Projeler
Uraloğlu’nun verdiği bilgiye göre, sadece Marmaray hattı sayesinde 2013’ten bu yana yaklaşık 62 milyon ton karbon emisyonu engellendi. Kara yollarındaki kesintisiz trafik akışı sağlayan projeler ise yılda 5,2 milyon ton daha az CO₂ salımına imkân tanıyor.
Demir yollarında planlanan 200 megavatlık güneş enerji santrali projeleri, şehir içi raylı sistem yatırımları, dijital entegre ulaşım sistemleri ve "Entegre Hareketlilik" uygulamaları da yol haritasının temel taşlarını oluşturuyor.
Çevre Dostu Ulaşımda Finansman Modelleri Hazırlanıyor
Proje kapsamında sıfır emisyon hedefini destekleyecek stratejilere ek olarak bu projelere fon sağlayacak finansman modelleri üzerinde de çalışılıyor. Uraloğlu, “Karbon borsalarıyla iş birliği içinde projelerimizi ekonomik birer değere dönüştürmek istiyoruz” açıklamasında bulundu.
"23 Yılda 290 Milyar Dolar Yatırım Yaptık"
Son 23 yılda mobilite, lojistik ve dijitalleşme odaklı projelere 290 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını aktaran Uraloğlu, çevresel sürdürülebilirliğin Türkiye’nin kalkınma stratejisinde kilit unsur haline geldiğini vurguladı.