AKP’li Metin Külünk, üniversitelerdeki akademik kariyer yapma fırsatlarının daralması ve lisans mezunu gençlerin iş bulamamaları üzerine sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. Külünk, eğitim sistemindeki eksikliklere ve akademik kadro atamalarındaki liyakat soruna sert bir dille eleştirilerde bulundu.
“İyi Şartlar Sunulmasına Rağmen Gençler Giremiyor”
Metin Külünk, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, gençlerin üniversitelerde akademik kariyer yapmak istemelerine rağmen karşılaştıkları engelleri dile getirdi. Külünk, üniversitelerde kadrolara girişin adil bir şekilde yapılmadığını ve çoğu zaman bölüm başkanlarının ya da rektörlerin belirlediği kişilerin bu kadrolara yerleştiğini ifade etti.
"Kim giriyor ya? O bölüm başkanının kendi belirlediği bir talebesi giriyor, ya rektörün istediği birisi belirliyor kadroları. Kendi arasında dön baba dönelim şimdi, bundan bilim çıkar mı?" diyen Külünk, bu durumun akademik bilimsel gelişmeyi engellediğini belirtti.
Metin Külünk’ten “Eğitim Devrimi” Çağrısı
Külünk, eğitim sisteminin hatalı olduğunu ve çok sayıda gereksiz fakülte ve bölüm açıldığını vurgulayarak, bu modelin bilimsel ilerlemeyi sağlamadığını savundu. “Gümüşhane’de uluslararası ilişkilerin ne işi var?” diyen Külünk, her üniversitede her bölümün olmaması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, "Yüzlerce hukuk mezunu devletten kadro bekliyor, bu çocukların hayallerini yıkmaya kimin ne hakkı var?" şeklinde sert eleştirilerde bulundu.

“Çözüm: 'Liyakat, Hak, Adalet'”
Metin Külünk, eğitimde köklü bir değişiklik yapılması gerektiğine vurgu yaparak çözüm önerisini “Liyakat, Hak, Adalet” olarak açıkladı. “Hesapsız kitapsız bölümler açılıyor, yüzlerce üniversite mezunu iş bulamıyor. Bu sistemin değişmesi şart!” diyen Külünk, eğitimde adil bir düzenin kurulmasını istedi.
Külünk, özellikle liselerdeki ezberci eğitim sistemine karşı çıkarak herkesin kendi yeteneğini keşfetmesi gerektiğini söyledi. "Herkesi eşitliyoruz. Neyle? Aynı sorularla. Niye? Niye? Niye?" diyerek, eğitimdeki tekdüzelikten şikayet etti ve her öğrencinin kendi yeteneklerine göre eğitim alması gerektiğini savundu. Külünk, bu konuda da bir devrim yapılması gerektiğini belirtti.
Güne Merhaba.
“Üniversitede akademik kariyer yapmak istiyorum ama şartların çok iyi olmasına rağmen ben giremiyorum.”
Çok sık duyduğumuz feryat.
Kim giriyor ya?
O bölüm başkanının kendi belirlediği bir talebesi giriyor, ya rektörün istediği birisi belirliyor kadroları.
Kendi… pic.twitter.com/BUCQKFNMTG— Metin KÜLÜNK (@mkulunk) April 14, 2025