Medya TV Teknoloji Arılardan İlham Aldılar: İşte Dünyanın En Küçük Kablosuz Uçan Robotu!

Arılardan İlham Aldılar: İşte Dünyanın En Küçük Kablosuz Uçan Robotu!

Kaliforniya Üniversitesi mühendisleri, arılardan ilhamla dünyanın en küçük kablosuz uçan robotunu geliştirdi. Robot, manyetik güçle havalanıyor!

Kaliforniya Üniversitesi’nden bilim insanları, doğadaki en başarılı pilotlar olan arıların olağanüstü uçuş yeteneklerinden esinlenerek çığır açan bir projeye imza attı. Mühendisler, sadece 1 santimetreden küçük ve 21 miligram ağırlığındaki bu minik robotu, kablosuz uçuş gerçekleştirebilecek şekilde tasarladı.

Manyetik İtiş Gücüyle Havalanıyor

Yeni nesil robot, geleneksel piller ya da ağır elektronik sistemler yerine harici bir manyetik alanla çalışıyor. İki küçük mıknatısla donatılan robot, bu alan sayesinde pervane benzeri kanatlarını döndürerek yerden kalkıyor. Böylece, dış kaynaklı bir manyetik kuvvet aracılığıyla yönlendirilebilen robot, havada asılı kalabiliyor ve hedefe yönelerek çarpabiliyor.

Arının Çiçeğe Konması Gibi...

Projenin başındaki isim olan Profesör Liwei Lin, bu minik uçan cihazın bir arının nektar toplarken çiçekler arasında gezinmesini taklit ettiğini belirtti. “Bu robot, doğrudan belirlenen bir noktaya yönlendirilebilir. Arıların çiçeğe konup tekrar havalanması gibi, robot da benzer bir uçuş mekanizmasını kablosuz şekilde gerçekleştirebiliyor” dedi.

Pasif Uçuşla Başladı, Gelecek Aktif Kontrolde

Mevcut versiyonu yalnızca pasif uçuş gerçekleştirebiliyor. Yani çevresel değişikliklere karşı gerçek zamanlı tepki veremiyor. Ancak çalışmanın ilk yazarı ve yüksek lisans öğrencisi Wei Yue, gelecekte robotun uçuş kontrolünü artıracak aktif sensörlerin entegre edileceğini ifade etti. Bu sayede robot, rüzgar gibi dış etkenlere karşı yönünü anlık olarak ayarlayabilecek.

Boyutuyla Rekor Kırıyor

Bu yeni robot, sadece boyutlarıyla değil, sunduğu olanaklarla da öne çıkıyor. Benzer kabiliyetlere sahip en küçük robotun 2,8 cm çapında olduğu düşünülürse, Kaliforniya Üniversitesi’nin geliştirdiği bu cihaz, yaklaşık üç kat daha küçük olmasıyla dikkat çekiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *