İnsanlığın uzaydaki varlığına dair en heyecan verici sorulardan biri, uzun görevlerde astronotların nasıl besleneceği. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) destekli yeni bir araştırma, bu soruya yanıt arıyor: Uzayda hücrelerden gıda üretilebilir mi?
BBC’nin haberine göre, bilim insanları yer çekiminin düşük, radyasyonun yüksek olduğu uzay ortamında, laboratuvar ortamında gıda üretiminin mümkün olup olmadığını araştırıyor. Hedef, günlük kişi başı 20 bin sterline kadar çıkan astronot beslenme maliyetlerini düşürmek.
Laboratuvarda Üretilen Gıdalarla Uzay Mutfakları Mümkün Olabilir
Projede kullanılan "biyoreaktör" adlı sistemle, protein, yağ ve karbonhidrat gibi temel besin maddeleri hücrelerden üretilip gerçek gıdaya dönüştürülmeye çalışılıyor. İngiltere’de Imperial College Londra bünyesindeki Bezos Sürdürülebilir Proteinler Merkezi'nde geliştirilen sistem, geleneksel tarıma göre daha çevreci ve kaynak dostu olarak öne çıkıyor.
Deney kapsamında, mini biyoreaktörler SpaceX'in Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi. Testler tamamlandıktan sonra sistem, ESA'nın ilk ticari geri dönüş uydusu Phoenix ile dünyaya geri getirilecek.

Uzayda Üretim Tesisi Hayali Gerçek Olabilir
Projenin yürütücülerinden Frontier Space CEO’su Dr. Aqeel Shamsul, bu çalışmanın, iki yıl içinde Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bir üretim tesisi kurulmasının önünü açacağını belirtti. “Hayalimiz, uzayda ve Ay’da tam ölçekli üretim tesisleri kurmak” diyen Shamsul, bu tür teknolojilerin, insanların uzayda kalıcı olarak yaşayabilmesi için olmazsa olmaz olduğunu vurguladı.
İngiltere’nin ilk astronotu Helen Sharman da projenin önemine dikkat çekerek, uzun süreli uzay görevlerinde daha çeşitli ve besleyici gıdaların sağlık açısından büyük rol oynayacağını söyledi.
Bu gelişme, gelecekte uzayda koloni kurma hayalini bir adım daha gerçeğe yaklaştırıyor. Uzaydaki ilk "mutfak devrimi" için geri sayım başladı!